October « 2009 « Jurgen Doom

Freelance photographers should earn 500€ per portrait session

30 October 2009 om 15:48 door Jürgen geplaatst in de categorie Uncategorized

I was recently comissioned to photograph a professor in philosphy at the University of Leuven. During the shoot, with my client at my side, the professor asked what kind of money I made with such a shoot.
Not really willing to give him the exact figure, I asked him what this shoot was worth to him.

He replied by saying that this 30 minutes session was probably worth about 500€.

I turned towards my client, who was standing next to me, and suggested we should “sit down and talk” ….

Later on, I thought about it and I saw a few possible explanations for why he said this – rather high – amount;

a. He looked up to me, the photographer
b. He thought he was worth the money to be photographed
c. He thought photographers were worth that amount of money for a small portrait session.

I invite you to make up your mind ….

OKRA - cover shot

OKRA - cover shot

Onlangs moest ik een foto maken – een portret eerder – van een Leuvens prof filosofie. Een interessante ervaring, bleek achteraf, want tijdens de portretsessie vroeg de man langs zijn neus weg “wat schuift dat nu, zo foto’s maken” … ?

Ik kaatste de vraag terug naar hem, vragende wat hij dacht dat dit waard was, zo’n portretsessie.

Na enig geaarzel kwam hij uit op de ronde som van 500€.

Ik keerde me om naar de redactrice die er bij was en stelde voor eens samen te zitten om over “het een en ander te praten” …..

Ik heb een paar mogelijke verklaring voor zijn – laat ons duidelijk zijn – veel te hoge schatting;

hij keek geweldig op naar mij als fotograaf (zie coverfoto)
hij vond dat hij zoveel waard was als “te fotograferen onderwerp” (oordeel zelf)
hij had waarschijnlijk het beste met de fotografie voor en wou voor de neus van mijn opdrachtgever toch maar even laten voelen wat wij fotografen waarden zijn.

Ik laat het aan u om te oordelen. Ondertussen ga ik nog een portretje maken, kwestie van de rekeningen op tijd betaald te krijgen.

Freelance fotograaf – Freelance Photographer

28 October 2009 om 12:47 door Jürgen geplaatst in de categorie Commercial

Als commercieel freelance fotograaf, werkende in opdracht van reclamebureau’s, krijg je de meest diverse opdrachten voorgeschoteld. Zo kan het in 24h tijd gaan van portretfotografie op locatie, over reportagefotografie naar studio opdrachten. Dit vind ik een van de meest boeiende aspecten van het vak van freelance fotograaf (en tegelijk ook een van de moeilijkste omdat het een uitdaging is om in al die domeinen te kunnen meespelen).
Voor Brico magazine moest ik onlangs een huiskamer fotograferen waarin een aantal plantjes moesten geplaatst worden. Het artikel zelf ging over de goede eigenschappen van plantjes in een leefomgeving.

Gelet op de budgetten van alle partijen was het niet mogelijk een AD (art director) en styliste (om de plantjes in het interieur te plaatsen) te voorzien, waardoor je als fotograaf die taak ook nog eens op je moet nemen. Maar als je van uitdagingen houdt (en service wil bieden naar je klant toe), neem je er dat natuurlijk graag bij.

Nu, ik ben fotograaf, geen AD en geen stylist. En iedereen heeft zijn grenzen qua kennis. Dus, omdat je nooit helemaal weet of je idee wel het goede is, moest er een oplossing gevonden worden om te vermijden dat de hele shoot in het water zou vallen omdat er een plantje niet goed stond, etc …. De oplossing bestond er dan in om “tethered” te fotograferen. Dat betekent dat je rechtstreeks naar je computer fotografeert ipv naar het kaartje op je toestel. Via het internet was het dan een koud kunstje om die foto’s bijna in real time bij de AD te krijgen, die zo’n 100km verder zijn advies kon baseren op de beelden die hij binnen kreeg.

En zo ontstond onderstaand beeld in een mum van tijd. Een paar keer de plantjes herplaatsen, tot de juiste schikking gevonden werd. De “vrouw des huizes” werd dan ingeschakeld om het menselijke aspect in het beeld te krijgen. Om de beweging (de “flou artistique”) in het beeld te krijgen werd gewerkt met een langere sluitertijd, op statief. Om de contrasten wat te beheren werd licht ingeflitst (via een Nikon SB 900).

Het beeld werd gebruikt als “double spread”, twee pagina’s breed dus. Meer kan je niet krijgen in een tijdschrit ….

Image for Brico Magazine

Image for Brico Magazine

As a commercial freelance photographer I often work for ad agencies.  In this case the ad agency asked me to photograph a double spread for a DIY magazine (Brico Magazine).  The topic was about how plants in your house can purify bad in-house air.

Because of the tight budget, the advertising director (AD) suggested I’d shoot “tethered” and send my images from the location straight to his desk so that he could advise me on modifications to the styling.  That’s how this image was created, using a tripod, Nikon D3 and off-camera flash for keeping the contrast in line.